– Borgerlig politikk er ikke Jesu lære

For prest Theis Salvesen har det aldri vært noen tvil om at Arbeiderpartiet har den politikken som står nærmest hans livssyn som kristen. – For meg er ikke borgerlig politikk Jesus lære, sier presten.

original_1478638595_4765677

Men han har ikke alltid vært Arbeiderpartimann Theis Salvesen. Som ung ønsket han å bli jurist, og på gymnaset var han formann i Farsund Unge Høyre.

– Så hadde jeg en brå omvendelse, kan du si. Jeg har alltid hørt at man skal skille politikk og religion, men for meg var det helt umulig. Når jeg skulle finne meg et parti, fant jeg meg hjemme i Arbeiderpartiet, sier Salvesen.

Han sier det handler mye om eiendomsretten i sitt tidligere parti.

– Jesus snakket om eiendomsløshet. I Høyre snakker de om frihet for enkeltmenneske, mens Jesus snakket om frihet for hverandre, poengterer presten.

Påstander om avkristning

KrF og Hans Fredrik Grøvan har tidligere hevdet at det nettopp er Arbeiderpartiet som har vært med på å avkristne Norge. Den påstanden liker Salvesen dårlig.

– Det er jo så tullete at man kunne helt få fnatt. KrF prater om kristen familiepolitikk med mor, far og barn. Det er bare tull. Jesus sier det er den som gjør Guds vilje som er hans famile, forteller presten i Tveit menighet.

Lite kristen politikk fra KrF

Salvesen har aldri opplevd at KrF er et parti som står hans hjerte som personlig kristen og prest nært.

– Nei, aldri. Jeg er i mot nåværende abortlov og der står KrF grunnstøtt. Men ut over det ser jeg ikke at KrF har fremmet noe særlig kristelig politikk, sier Salvesen, som selv sitter i Kristiansand Bystyre for Arbeiderpartiet og nå står på fylkestingslista.

– Og jeg har aldri opplevd et parti som er så kåte på makt som Kristelig Folkeparti, sier presten, som mener det er så langt fra det Jesus sto for som man kan komme.

– Den som har lite i verden den valgte Jesus seg ut, sier presten.

Prestegårdene

Salvesens erfaring er at Arbeiderpartiet er glad i Den norske kirke.

– I hvertf fall da det var statskirke. Jeg opplevde at partiet brydde seg. På den annen side, i KrF, har du veldig mange som er frikirkefolk som ikke er glad i Den norske kirke, sier Salvesen, og mener Arbeiderpartiet har gitt prestene og kirken greie kår,

– Sånn som hun Widvey (Torhild Widvey, kultur- og kirkeminister, red.anm.) har herjet med prestene i saken med prestegårdene. Hun river over ende en 400 år gammel tradisjon på tre måneder. Å oppheve boplikten var greit nok, men at alt skulle skje på tre måneder, nei det synes jeg ikke noe om, sier Salvesen.

Jesus taler ikke vel om personlig frihet

Når det gjelder vigsel av likekjønnede synes han det er greit at Stortinget ikke lenger kan tre noe ned over hodene på prestene

– For meg har det vært en lang og kronglete vei, men endte opp med at jeg ville gjøre det for noen år siden, sier Salvesen og viser til at da han var ferdig utdannet i 1981 da var også vigsel av fraskilte en vederstyggelighet.

– Så hva vil du si til dem som enda ikke har bestemt seg for hva de skal stemme på mandag?

– Nå burde ikke du sitte her å lese artikkelen, du burde vært i kirken, sier Salvesen, og ler.

– Nei folk må jo finne sitt parti. Men for meg er ikke borgerlig politikk Jesus lære. Han snakket om solidaritet, å ta seg av hverandre og ta ansvar. For de borgerlige er det personlig frihet og privat eiendomsrett som gjelder. Det kan jeg ikke se en plass at Jesus taler vel om, avslutter Theis Salvesen